Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

'Permanente fietsroute bereidt Lilse leerlingen voor op veilige middelbare schooltijd'

Foto Lille rr

Deze week staat in het teken van verkeersveiligheid voor de leerlingen van het zesde leerjaar van de Lilse scholen. Zij leggen hun fietsexamen af, georganiseerd door de gemeente in samenwerking met de lokale politie en de scholen.

Met dit initiatief worden de leerlingen voorbereid om veilig en zelfstandig naar het middelbaar onderwijs te fietsen. Nieuw dit jaar is de permanente bewegwijzering van de fietsroute, waardoor de leerlingen het hele jaar door kunnen oefenen.

Schepen van mobiliteit Luc De Backer: “Onze gemeente volgt al enkele jaren het traject Verkeersveilige Gemeente van de provincie Antwerpen. Stap voor stap willen we gaan naar een verkeersveiligere omgeving in onze vier dorpen en het aantal ongevallen doen dalen. We hebben al veel inspanningen geleverd voor de verkeersveiligheid, zoals de invoering van fietsstraten, zone 30 in dorpskernen en schoolomgevingen, de ontwikkeling van ons trage wegennetwerk en de herinrichting van wegen en kruispunten. Hoewel er nog werk aan de winkel is, zien we ook de resultaten van onze inspanningen.

Op onze gemeentewegen hebben we meer impact dan op de gewestwegen, maar ook hier werken we samen met het Agentschap Wegen en Verkeer aan oplossingen. Het is natuurlijk niet alleen de inrichting die van belang is, maar ook de ervaring, opleiding, oefenen en het kennen en kunnen toepassen van de verkeersregels. Daarom organiseren we al enkele jaren voor onze leerlingen van het zesde jaar een fietsexamen.”

De gemeente zorgde zopas samen met de Vlaamse Stichting Verkeerskunde en de lokale politie voor een permanente bewegwijzering van de route.

“Andere jaren richtten we samen met de politie een tijdelijke route in, waar de scholen konden oefenen. Nu bieden we iedereen de kans om op eigen tempo te oefenen. Het parcours bevat verschillende verkeerssituaties zoals voorrang van rechts, oversteken, en afslaan op de gewestweg. Tijdens het examen zijn er op 12 plaatsen controlepunten waar vrijwilligers samen met wijkagenten de leerlingen beoordelen.”

De route is herkenbaar aan ronde bordjes met daarop ‘fietsexamen’. Het parcours start aan sportsite Balsakker, waar binnenkort ook een overzichtsbord te vinden zal zijn. Invoegen kan op elk moment langs de route."

Foto Lille rr

Deel dit artikel